Za starše

Alkohol je namenjen le odraslim. Spoznajte, kako se z otroki pogovarjati o alkoholu – zavedajte se tveganja, seznanite se z razlogi, zaradi katerih mladoletniki uživajo alkohol in preberite nekaj nasvetov o tem, kaj morate kot starši narediti, ko mladoletnika zalotite pri uživanju alkohola.

KAKO SE Z OTROKI POGOVARJATI O ALKOHOLU

Uživanje alkohola je že več tisoč let del veliko kultur in zabav. Vsem kulturam je skupno prepričanje, da je alkoholna pijača namenjena odraslim in ni primerna za otroke. Uživanje alkohola vpliva že na odrasle osebe, za otroke pa je še bolj škodljivo. Po celem svetu obstajajo zakoni, ki nas opominjajo na to, da je pijača namenjena zgolj odraslim.

Mlade osebe pijejo običajno zato, ker želijo preizkušati novosti ali pa so pod vplivom in pritiskom vrstnikov. Odprt pogovor z njimi je najboljši način, da se preloži zgodnji začetek uživanja alkohola in prepreči tvegano obnašanje, ki nastane med uživanjem alkohola v prezgodnji starostni dobi.

Zakaj mladi pijejo +

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih mladi posežejo po alkoholu. Vaša sposobnost, da se spomnite lastnih najstniških napak, pa z leti vsekakor slabi. Da bi se odprto pogovarjali s svojimi otroki, se je koristno spomniti obdobja, ko ste bili sami mladi.

Kaj lahko storite? +

Otroku prisluhnite in ga skušajte razumeti. Tako boste spoznali, kako nanj vpliva okolica, kar lahko služi kot izhodišče za odkrit pogovor tudi o pijači.

Vi ste zgled +

Če pridete domov in rečete: »Uh, res potrebujem pijačo,« potem pa sežete po steklenici, s tem dejanjem dajete vzor in sporočate, da je alkohol pomemben del življenja in ustrezen način sproščanja. Zavedati se morate, da samo besede brez dejanj ne zaležejo. Otroci ne delajo tistega, kar jim rečete, temveč oponašajo vaša dejanja.

Bodite iskreni, ko gre za pijačo +

Če se osredotočate le na nevarnosti uživanja alkoholnih pijač, otroci takoj začutijo, da nekaj ne drži. Če je to tako slabo zanje, zakaj potem alkohol pijete vi? Ne bo zadostovala razlaga, da je to dobro za vas, zanje pa ne. Morate vsaj priznati, da pijete, ker vam tako prija, ker ima pijača dober okus in da zmerno pitje včasih pomaga pri sprostitvi. Če izpostavljate samo nevarnosti, potem pa se ne zgodi nič hudega, ko prvič poskusijo alkohol, lahko sklepajo, da vaša razlaga ne drži …

Izberite pravi trenutek za pogovor o pijači +

Alkohol lahko srečamo povsod, saj je običajen del družabnega vedenja. Vi in vaši otroci boste videli alkohol in ljudi, ki ga pijejo, po televiziji, v filmih, časopisih in na družbenih omrežjih. Včasih vam skupno gledanje televizije lahko ponudi tudi priložnost za pogovor o pijači, pri tem pa boste izvedeli, kako oni razmišljajo o tem ali kaj delajo njihovi prijatelji. Tudi pogovor o nečem, kar ste videli na družbenih omrežjih, je dober način, da jih napeljete k želeni temi pogovora.

Postavite meje +

Otroci, posebej najstniki, bodo vedno preizkušali svoje meje. Premalo omejitev je lahko zastrašujoče, če pa jih je preveč, nikoli ne bodo pridobili sposobnosti, da sami ocenijo tveganja ali samostojno sprejemajo odločitve. Pravzaprav gre za vzpostavitev uravnoteženega odnosa v družini.

Zakaj se s svojim otrokom pogovarjati o alkoholu? +

Težko je vedeti, kdaj začeti pogovor o alkoholu s svojim otrokom in kaj točno reči. Večina otrok se zaveda alkohola že od zgodnjega otroštva in najbolje bi se bilo pogovoriti o alkoholu, še preden začnejo z eksperimentiranjem. Če menite, da so že začeli, pa je pomembno, da razumete razloge za takšno obnašanje.

Kar boste rekli ali storili, bo vplivalo na otroka. Zato izkoristite vsako priložnost, da jih poučite o vseh dejstvih o alkoholu in pijači, da bi v prihodnosti lahko sprejemali razumne odločitve.

Kdaj začeti s to temo? +

Potrudite se, da ne silite s tem vprašanjem – najbolje je počakati, da pride do pogovora spontano. Lahko nakažete na časopisni članek o alkoholu ali na reportažo na televiziji; ali pa počakate, da vas otrok sam vpraša kaj o alkoholu.

Storite, kar je najboljše za vas in vašo družino. Najbolje pa bi bilo, da odprete razpravo na to temo, še preden začne vaš otrok eksperimentirati z alkoholom ali se soočati s pritiskom vrstnikov. Bodite pripravljeni reči NE, če vam ni všeč način, na kakršnega se otrok zabava, ter postaviti stroga pravila.

Kaj reči? +

Tudi mlajši otroci se zavedajo, kaj pomeni sprejemljivo vedenje, ko gre za uživanje alkohola. Zato lahko začnete z otroki pogovor o pijači že v zelo zgodnji starostni dobi. Starševstva se ne da naučiti in natančno določenih pravil o vzgoji otrok ni. Vsak otrok in vsaka družina sta drugačna in vsak med nami komunicira na svoj individualen način.

Pomembno je, da najdete ravnovesje: otroke je nujno opozoriti na nevarnosti, hkrati pa jim lahko daste vedeti, da bodo kot odgovorni odrasli lahko na svojo željo v družbi uživali v zmerni pijači.

Pomembno se je osredotočiti na dejstva in naučiti otroka, da se izogne nevarnostim, ki so posledica uživanja alkohola. Pomaga, če otroku pojasnite učinek alkohola na organizem in um ter poudarite, da lahko celo majhne količine alkohola negativno vplivajo na njegovo sposobnost razumne presoje in sprejemanja odločitev.

Kdaj lahko dovolim otroku, da pije? +

Zakonsko sprejeta starostna meja za uživanje alkohola v Sloveniji je 18 let. Nekateri starši sicer dovolijo svojim otrokom, da poskusijo malo alkohola ob posebnih priložnostih, nekateri pa so proti temu. Obstajajo dokazi, ki kažejo, da uživanje alkohola v zgodnji starostni dobi poveča možnost pojava škodljivih posledic. Nekatere raziskave pa kažejo, da so mladostniki, ki so imeli prvi stik z alkoholom v varnem zavetju doma in katerih starši so dober vzor, manj nagnjeni k pitju in je pri njih bolj verjetno, da bodo razvili navade zmernega in odgovornega uživanja alkohola.

Kakršno koli odločitev boste sprejeli, pomembno je, da se je držite. Otroci naj razumejo, zakaj je lahko uživanje alkohola v njihovi starosti nevarno. Pomembno je tudi, da se mladostnik zaveda zakonov, ki omejujejo spodnjo starost, pri kateri je dovoljeno kupovati in uživati alkohol. Ne glede na vedenje odraslih morajo otroci razumeti, da sami alkohola ne smejo uživati.

Jaz sem odrasla oseba – lahko delam, kar hočem …

Najstniki niso otroci, so adolescenti, ki se pripravljajo na vlogo odraslih – so v procesu učenja, ki še ni zaključen. Sami sebi, svojim prijateljem in vam želijo dokazati, da niso več otroci. Če jim rečete: »Ti si še premlad za to,« je to podobno izzivanju. Če je uživanje alkohola le za odrasle, potem bodo pokazali vam in vsem ostalim, da so odrasli … in sicer tako, da bodo pili.

S sprejemanjem njihove spremembe in vse večje zrelosti jim izkazujete spoštovanje in spodbujate odgovornost. S takim pristopom bodo lažje sprejeli nasvet: »Ti res odraščaš, vendar bo minilo še nekaj časa, da bo tvoje telo dovolj razvito, da boš lahko varno in v razumnih količinah pil alkohol.«

Taktike za usmerjanje k pogovoru

Korak za korakom

Iskanje pravega ravnovesja med zaščito vašega otroka in zagotavljanjem svobode ni enostavno. Ne morete biti ves čas ob svojih otrocih, oni pa vam za kaj podobnega tudi ne bi bili hvaležni.

Vendar jim ob temeljitem pogovoru in zaupanju lahko pomagate, da v kočljivi situaciji sprejmejo pravilno odločitev. Da se sicer učijo na lastnih napakah, vas pa prosijo za nasvet vedno, ko ga potrebujejo, ter da se ob vas počutijo varne.

Majhne spremembe v odnosu lahko naredijo pomembno razliko – vendar ne pričakujte uspeha čez noč. Naredite korak za korakom.

Nihče ni popoln

Sprejmite dejstvo, da nimate vedno prav niti vi niti vaš otrok. Kar velja za enega otroka ali splet okoliščin, ni nujno, da velja tudi za drugega. Vedite, da so napake neizogibne in da se na njih učite.

Spoznajte svojega otroka

Spoznajte svojega otroka kot posameznika. Ali veste, kaj ima rad in česa ne mara – pri sebi ali v svetu okoli sebe? Kaj bi v svojem življenju (ali pri vas!) spremenili, če bi lahko?

Vzemite si čas in mu zastavite to vprašanje in prisluhnite njegovim odgovorom. Mogoče boste odkrili, da ga ne poznate tako dobro, kot ste mislili; otrok pa bo začutil, da je njegovo mnenje za vas pomembno.

Zgradite tesne odnose

Otroci so bolj naklonjeni upoštevanju postavljenih pravil, če se počutijo kot pomemben član skupine. Ponudite otroku občutek pripadnosti, delajte stvari skupaj – odkrijte, kaj vaš otrok rad počne, kuhajte skupaj ali počnite druge stvari kot družina.

Z določanjem rutin boste lahko skupaj preživeli več časa, imeli boste več priložnosti za pogovor in na ta način boste otroku dali občutek, da se ob težavah lahko obrne na vas.

Poskrbite, da se počutijo spoštovane

Otroku moramo dati občutek, da je spoštovan. Mnenje vašega otroka je pomembno. Otrok mora imeti možnost svobodnega izražanja svojega mnenja v okolju, ki mu bo v podporo. Zato pravočasno obvestite svojega otroka o kakršnih koli spremembah, ki bodo nanj vplivale, ter mu pokažite, da ste ponosni nanj. Če se njegovi prijatelji znajdejo v težavah, vaš otrok pa vanje ni vpleten, mu povejte, kako ste nanj ponosni zaradi zrelega vedenja.

Postavite pravila

Pomembno je, da otroci poznajo osnovna pravila in posledice, če jih kršijo. Vendar pa ne pozabite tudi na pohvalo, ko storijo kaj dobrega. Otroci bodo vaša pravila zagotovo preizkušali, zato bodite dosledni. Kot učinkovita »kazen« se običajno izkaže že, da otroka prikrajšate za njegove privilegije – načrtovani odhod v kino, srečanje s prijatelji, gledanje televizije.

Pravila pomagajo otroku in razvijajo njegov občutek odgovornosti. Razložite mu na primer, da so informacije o tem, s kom se videva in kdaj se bo vrnil domov, pomembne predvsem zaradi njegove lastne varnosti in ne le zaradi vašega duševnega miru.

Zaupajte jim

Z zaupanjem otroku daste možnost, da vam pove resnico (posebej glede nesprejemljivih ali tveganih dogodkov). Pomembno je, da se ob takem razkritju ne ujezite ali ga obsodite. S tem, ko ste pripravljeni poslušati njegovo plat zgodbe in se pogovoriti o različnih možnostih, mu pomagate, da bo sprejemal razumne odločitve v prihodnosti.

Zaupanje je bistvenega pomena za iskreno komunikacijo. Če se otrok počuti varnega v pogovorih z vami tudi o težkih temah, se bo z vami pogovarjal tudi takrat, ko bo nujno potreboval vaš nasvet.

Prepričajte se, da so obveščeni

Pogosto so otroci bolje obveščeni o različnih temah, kot mislimo – vendar pogosto ne poznajo vseh dejstev. Ne glede na to, za katero temo gre, se prepričajte, da ima vaš otrok vedno na voljo prave informacije in ve, na koga se lahko obrne za dodatne podatke.

Poskusite se izogniti pridigam in taktikam zastraševanja. Veliko bolje se bo odrezal objektiven pogovor o pozitivnih in negativnih straneh nekega dogodka ali aktivnosti. Uporabite jezik, ki ga bo vaš otrok razumel, in primere, ki so zanj ustrezni, ter ga spodbujajte k izražanju svojega mnenja.

Pokažite z dejanjem

Kot starši ali skrbniki ne podcenjujte vpliva lastnih potez, stališč, besed in izbire. Vse to v veliki meri vpliva na vedenje vašega otroka. Razmislite, kakšen vzor ste svojemu otroku. Težko ga je spodbuditi, da sprejema razumne odločitve, če pred seboj nima dobrega vzornika!

 

Praktični načini, da odvrnete najstnika od uživanja alkohola:

 

Ko gredo ven: