Zmote o alkoholu

Pivo pred vinom – v redu, vino pred pivom – ne gre? +

Pogosto ljudje rečejo, da se ob določeni pijači ne počutijo dobro ali da jim mešanje pijač ne ustreza. Kljub temu pa učinek alkohola temelji predvsem na tem, koliko ga popijete. Vsaka alkoholna pijača namreč vsebuje alkohol – skladno s tem pa je spremljanje števila standardnih meric, ki ste jih spili, najboljši način za spremljanje svojega stanja.

‘Klin se s klinom izbija’ +

Domnevno zdravilo proti ‘mačku’ je nadaljevanje s pitjem iste vrste alkohola, ki vam je težave povzročila. S takim vedenjem pa v resnici dosežete le to, da podaljšate slabo počutje še za nekaj dni … Vaše telo mora alkohol namreč predelati in ga izločiti iz organizma, za kar pa je potrebnega kar nekaj časa. Najboljši način, da se izognete slabemu počutju, je zmerno uživanje alkohola in izmenično pitje navadne vode.

Če oseba pije hitro, ne bo imela več alkohola v organizmu, kot če pije počasi +

Če oseba pije hitro, bo učinek močnejši, ker se alkohol v telo vnaša hitreje, kot ga organizem lahko predela. Kliknite tu za več informacij . Ko alkohol uživate hitro, ta tudi hitreje »preplavlja« možgane. Količina alkohola in hitrost pitja lahko posledično vplivata tudi na možgansko deblo (kar v ekstremnih primerih lahko vodi v smrt) ter na ključne telesne funkcije. Mlada oseba, nevajena alkohola, lahko njegove učinke občuti že po zaužitju manjše količine alkohola.

Sposobnost telesa, da alkohol predela, je odvisna od starosti, teže in spola ter številnih drugih dejavnikov. Hitrost, s katero telo presnavlja alkohol, pa je približno ena standardna merica na uro – in tega se ne da pospešiti.

Zato nikoli ne tekmujte v tem, kdo lahko popije več ali hitreje … to se namreč lahko konča usodno.

Alkohol enako vpliva na vse osebe +

Kakšen učinek bo imel alkohol na posameznika, je odvisno od njegove dozorelosti, teže, presnavljanja, spola ter od tega, kako in kdaj pije. Uživanje alkohola na prazen želodec ali hitro zaužitje alkohola bo poleg ostalih dejavnikov prispevalo k večji koncentraciji alkohola v krvi. Tudi močna utrujenost in stres lahko spremenita odziv osebe na alkohol. Alkohol je namreč depresor in dodatno obremenjuje organizem, kar lahko pri utrujeni ali izčrpani osebi izzove močnejšo reakcijo.

Pitje kave ali tuširanje vas bo streznilo in preprečilo "mačka" +

Presnova alkohola v krvnem obtoku je odvisna od pretečenega časa. Zdrava jetra potrebujejo za razgradnjo in odstranitev 10 gramov (ali ene enote) alkohola približno eno uro. Oseba, ki popije 5 enot alkohola, za presnovo te količine alkohola potrebuje približno 5 ur. Tega procesa ni mogoče pospešiti niti s pitjem črne kave, hladno prho ali sprehodom na svežem zraku. Za streznitev je torej potrebnega dovolj časa. Alkohol se iz telesa v glavnem (v 90 %) izloča v obliki presnovkov skozi ledvice, v manjši meri pa z dihanjem (8 %) in znojem (2 %).

Simptomi »mačka« so občutek žeje, slabo počutje, utrujenost in glavobol ter povečana občutljivost na hrup in svetlobo. Ti učinki se pojavijo, ker alkohol deluje kot »diuretik«, kar pomeni, da vpliva na povečano izločanje vode iz telesa, to pa lahko hitro vodi do dehidracije. Poleg tega alkohol draži želodčno sluznico, kar lahko povzroči težave v prebavi, slabost in dehidracijo. Kliknite tu za nasvete Kako odgovorno piti

Dejstva o alkoholu

Ljudje pijejo alkoholne pijače že tisočletja in je pomemben del tradicije pri mnogih narodih. Kjub zelo dolgi zgodovini, pa še vedno obstaja veliko zmot o uživanju alkohola

Preberi več