Alkohol in vi

Sestava pijače

Pomembno si je zapomniti, da je vsaka alkoholna pijača pravzaprav – alkohol. Alkohol se ne deli na »blag« in »močan«. Ni pomembno, ali pijete pivo, vino ali žgano pijačo, pač pa to, koliko čistega alkohola zaužijete.

Ko greste na zabavo in želite spremljati, koliko popijete, bodite pozorni na količino čistega alkohola (etanola), ki ste ga vnesli v organizem oz. na število popitih enot alkohola. Pri izračunu si lahko pomagate z aplikacijo Wise Drinking.

Kako lahko ocenite svoje stanje?

Aplikacija Wise Drinking izračuna okvirno vsebnost alkohola v krvi in posreduje informacije o možnostih prevoza s pomočjo funkcije za geolokacijo.

Kaj pomeni ABV ali ALC/VOL?

To je vsebnost alkohola v pijači (ang. alcohol by volume). Izraža se v odstotkih, s čimer lažje ugotovimo, koliko alkohola vsebuje določena pijača. Višji je odstotek, višja je koncentracija alkohola v tej pijači. Pivo v največ primerih vsebuje približno 5 % alkohola, vino med 10 in 14 %, žgane pijače pa približno 40 % alkohola.

Kaj je standardna pijača?

Standardna pijača ne predstavlja specifične alkoholne pijače ali tipa kozarca. Standardna pijača predstavlja enoto, s katero izražamo količino alkohola v različnih vrstah pijače. To je koristen način za spremljanje količine popitega alkohola. V večini evropskih držav velja dogovor, da je standardna enota alkohola 10 gramov čistega alkohola, kar je tudi uporabljena merska enota na naši spletni strani.

Splošne smernice priporočajo, da uživanje alkohola pri moških ne presega 10 do 20 gramov alkohola na dan, kar sta dve standardni pijači, zgornja meja pa je običajno postavljena pri 3 standardnih pijačah. Evropske smernice ženskam ne priporočajo, da zaužijejo več kot 2 standardni pijači na dan hkrati. Alkohol ima močnejši učinek na ženske. Ženske z enako težo in enako količino popitega alkohola kot moški bodo imele višjo koncentracijo alkohola v telesu zaradi manjše količine vode v telesu in manjše količine alkoholne dehidrogenaze (ADH) – encima, ki pomaga pri razgradnji. znižanje alkohola v želodcu.

Vlade EU so razvile smernice za “manj tvegano” ali “varnejše” uživanje alkohola za odrasle, ki opredeljujejo stopnjo nizkega tveganja za zdravje ali okolje pri uživanju alkohola. Glede na to, da se posamezniki glede uživanja alkohola razlikujejo, je zelo pomembno, da vsak pozna svoje meje.

 

Presnova alkohola

Telo ima edinstven način, da zaužit alkohol predela z odstranitvijo njegovih stranskih produktov. Levji delež tega dela opravijo jetra in močni encimi, ki jih organizem vsebuje.

Ko alkohol prispe do želodca, ta spodbudi pospešeno izločanje kisline ter encima alkohol-dehidrogenaza ali ADH. V želodcu se predela le del alkohola, ki ste ga popili, medtem ko največji del potuje v tanko črevo, od tam v krvni obtok in nato v jetra. Jetra so odgovorna za odstranjevanje do 90 % stranskih produktov, ki so nastali ob zaužitju alkohola. Preostali del alkohola pa se izloči iz telesa z dihanjem, urinom in znojem – zato lahko zavohamo, da je nekdo užival alkohol.

Koliko časa potrebuje telo, da odstrani alkohol? +

Jetra potrebujejo približno eno uro, da predelajo in odstranijo eno enoto oziroma 10 g alkohola. Nič ne more pospešiti tega procesa. Če zaužijete več kot 10 gramov alkohola v eni uri, ta ostane v krvnem obtoku, preden se v jetrih razgradi in nato odstrani iz organizma.

Ali se vsi ljudje po zaužitju alkohola počutijo enako? +

Ne. Kako se boste po pijači počutili, je odvisno od večjega števila dejavnikov. Najpomembneje je, koliko ste resnično popili. Pomembno je torej vedeti, koliko alkohola vsebuje vaša pijača. Pomembni pa so tudi ostali dejavniki, na primer vaše splošno počutje, zdravstveno stanje in ali ste pred zaužitjem alkohola jedli.

Obstaja še ključna razlika med moškimi in ženskami. Glede na razlike v konstituciji med spoloma imajo ženske za razliko od moških v organizmu manjši odstotek telesne tekočine. Ker je v njihovem telesu manj tekočine, v kateri bi se lahko alkohol razredčil, to pomeni, da je koncentracija alkohola v organizmu višja in ženske hitreje občutijo učinek alkohola.

Kaj povzroča opitost? +

Alkohol je snov, ki vpliva na razpoloženje. Vpliva na živce, ki prenašajo sporočila skozi telo, tako da jih upočasni. Več kot pijete, močnejši bo učinek. Alkohol vpliva na dele možganov, ki so odgovorni za samonadzor, zaradi česar ljudje pogosto postanejo bolj sproščeni.

Etanol je opojni del alkohola, njegove molekule pa so tako drobne, da lahko vstopajo med možganske celice, kjer lahko motijo nevrotransmitorje, ki omogočajo vse možganske aktivnosti. Če pijete prehitro, bo alkohol začel »preplavljati« vaše možgane.

Ko alkohol prodira v možgane in osrednji živčni sistem, na srečo pošlje opozorilne signale, in če te znake opazite pri sebi ali pri prijateljih, zmanjšajte uživanje alkohola ali popolnoma prenehajte s pitjem.

Zadnje, kar bi si želeli, je izguba nadzora nad telesom ali obisk v bolnišnici. Težji primeri močnega opijanja se namreč lahko končajo z zastrupitvijo, komo ali celo s smrtjo.

Reakcije se bodo upočasnile in več kot boste spili, slabša bosta vaša orientacija in ravnotežje. Vaš govor lahko postane nerazumljiv, vid pa nezanesljiv ali dvojen. Če ste veliko spili, se lahko na okolico odzivate zelo čustveno – postanete lahko bolj nasilni ali jokavi. Ker je vaša presoja oslabljena, vas lahko zanese v nepredvidene situacije – od plesa na mizi do zbujanja na neznanem kraju. Kar se pod vplivom alkohola lahko zdi kot dobra ideja, se v realnosti lahko izkaže za nespametno ali celo nevarno dejanje.

Kateri so glavni opozorilni znaki opitosti? +
  • Občutek vrtoglavice,
  • izguba rdeče niti pogovora,
  • slabo ravnotežje,
  • dvojna slika.

Na te znake bodite pozorni tudi pri svojih prijateljih.

Ne uživajte alkohola na prazen želodec. Poskusite se izogniti pitju do dna ‒ »na eks«, ker tako težje spremljate, koliko pijete. Držite se svojega ritma, med dvema alkoholnima pijačama spijte brezalkoholno pijačo, kar vam bo pomagalo upočasniti pitje alkohola, vašemu telesu pa dalo priložnost, da predela alkohol, ki ste ga že popili.

Katere so nevarnosti pri opitosti? +

Uživanje alkohola do opitosti poveča tveganje, da pristanete na urgenci, se zapletete v pretep, se ne vrnete varno domov, vas oropajo ali utrpite druge neprijetnosti. Če ste vi ali vaš prijatelj pod vplivom alkohola, pazite eden na drugega. Preden greste od doma, vedno načrtujte, kako se boste vrnili domov in prihranite dovolj denarja za taksi.

Čeprav se ljudje z visokim pragom tolerance do alkohola ne počutijo hitro opite, še vedno tvegajo, da škodujejo svojemu zdravju.

Kaj je »opijanje« (ang. binge drinking)? +

Opijanje je izraz, ki se uporablja za opisovanje pitja večjih količin alkohola naenkrat z namenom opijanja. Pojav je značilen za mladostnike in predstavlja škodljiv način pitja alkohola.

V smislu zlorabe alkohola je koristno opisati škodljive posledice uživanja alkohola v situacijah, kot sta »uživanje alkohola do opitosti« ali »iti ven z namenom, da se opijemo«. Svetovna zdravstvena organizacija je definirala prekomerno pitje kot zaužitje šestih ali več standardnih pijač naenkrat, pri čemer se moramo zavedati, da se mera za standardno enoto v različnih državah lahko razlikuje.

Ne glede na to, katero definicijo uporabimo, lahko pitje do opitosti in pogosta izpostavljenost organizma večjim količinam alkohola poškodujeta možganske celice mnogo bolj kot redno uživanje manjših količin alkohola.

Pitje (več kot 3 pijače na dan ali 15 pijač na teden za moške in 2 pijači na dan ali 10 pijač na teden za ženske)je  povezano s povečanim tveganjem za številne zdravstvene in socialne težave; vključno s poškodbami notranjih organov, povečuje možnost nesreč in poškodb ter povzroča težave v družinskem, delovnem in družabnem življenju. Poškodbe jeter so močno povezane z dolgotrajnim pitjem alkohola in lahko kulminirajo v cirozo jeter. Znanstvene študije so tudi pokazale, da je znatno prekomerno uživanje povezano s povečanim tveganjem za nekatere vrste raka in bolezni srca in ožilja. Na posameznikovo tveganje za določeno bolezen vpliva tudi njegova družinska anamneza, zdravstvena anamneza, genetika, trenutno zdravstveno stanje, prehrana, pa tudi življenjski slog in okoljski dejavniki.

Stopnje delovanja alkohola +

Glede na količino popitega alkohola ločimo več stopenj učinkovanja alkohola.

Stanje opitosti:

od 0,5 do 1,5 promila – moralne zavore popustijo, človek se obnaša bolj svobodno, upa si povedati in narediti tisto, česar si trezen človek ne bi upal storiti.

Stanje pijanosti:

od 1,5 do 2,5 promila – oseba je vidno pijana, ima nekoordinirane gibe, težko se giblje, težko govori, velika in nenadna nihanja razpoloženja

Huda pijanost:

od 2,5 do 3,5 promila – pojavi se zaspanost, agresivnost, težko dihanje, bruhanje, nenadzorovano uriniranje in defekacija

Nezavestno stanje:

od 3,5 do 5 promilov – tudi nad 3 promile alkohola v krvi pogosto pride do nezavestnega stanja, pri mlajših pa je takšno stanje lahko uvod v alkoholno komo, ki se pogosto konča smrtno. Smrt v alkoholni komi nastopi zaradi paralize dihalnega centra, zadušitve z izbruhano vsebino, poškodb glave in drugih skritih zapletov, ki nastanejo zaradi pijanosti, zlasti pogosto zaradi uživanja alkohola v kombinaciji z drugimi snovmi, ki povzročajo odvisnost.

Kaj je alkoholna toleranca? +

Alkohol manj vpliva na ljudi, ki ga redno pijejo, ker se je njihov organizem nanj navadil. Da bi dosegli enak učinek opitosti z alkoholom, morajo tako spiti več. Ta pojav imenujemo razvijanje tolerance na alkohol.

Kaj je koncentracija alkohola v krvi? +

Koncentracija alkohola v krvi (KAK) opisuje količino alkohola v krvnem obtoku. Ko oseba pije alkoholne pijače, se alkohol skozi trebušno steno in črevesje absorbira v krvni obtok. Krvni obtok vodi alkohol v možgane, potem pa se prenese v jetra, ki alkohol razgradijo. V povprečju lahko jetra razgradijo eno enoto alkohola na uro. Več kot zaužijemo alkohola, večja bo njegova koncentracija v krvi. Vendar se dejanski čas, ki ga potrebuje organizem za presnovo alkohola, razlikuje od osebe do osebe.

Policija z alkotestom ugotavlja, koliko ste popili oz. kolikšna je koncentracija alkohola v krvi. Koncentracija 0,03 pomeni, da ima oseba 0,03 g alkohola na vsakih 100 ml (0,1 l) krvi.

Če potujete v tujino, preverite tisti del zakona o prometu, ki obravnava uživanje alkohola, ker se dovoljena koncentracija alkohola v krvi razlikuje od države do države. Združene države Amerike in Velika Britanija dovolijo koncentracijo največ 0,08 g, medtem ko ima večina evropskih držav omejitev pri 0,05 g (na Švedskem 0,02 g). Vsekakor pa svetujemo, da ob uživanju alkoholnih pijač nikoli ne vozite.

 

Možgani

Možganska skorja je zunanja raven možganov, na katero alkohol vpliva tako, da ste na začetku zgovorni in samozavestni, večje količine popitega alkohola pa lahko preprečijo jasno razmišljanje ali povzročijo depresijo. Prekomerno uživanje alkohola lahko spremeni kemične procese v možganih in poveča tveganje za pojav depresije in tesnobe, ima pa tudi dolgoročne posledice na spomin.

 

Vid

Alkohol širi krvne žile v očeh, oči pa so zato lahko videti rdeče oziroma »krvave«. Alkohol vpliva tudi na signale, ki jih vaše oči pošiljajo v možgane, pri tem pa vaš vid s povečanjem razdalje postaja vse bolj moten in zato težje ocenite hitrost premikanja. To je glavni razlog, zaradi katerega so vozniki ali pešci pod vplivom alkohola udeleženci mnogih prometnih nesreč.

 

Sluh

Nakon nekoliko pića, možete da ustanovite da vam je teže da čujete zvuke ili da odredite odakle dolaze, tako da ne možete da reagujete na odgovarajući način na ono što se dešava oko vas. I to je jedan od razloga što se događa toliko mnogo nesreća u kojima su učesnici pešaci koji su pili.

 

Srce

Zaužitje velikih količin alkohola v kratkem času lahko povzroči nepravilno bitje srca in zadihanost. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko uživanje majhnih količin alkohola pomaga pri zaščiti srca – vendar se ta pozitivni učinek hitro izniči, če pijete preveč.

 

Želodec in črevesje

Alkohol se absorbira iz želodca v krvni obtok, velika količina pijače pa lahko povzroči slabost, krče, pojav trebušnih bolečin in diarejo.

Poleg tega alkohol vsebuje veliko kalorij (kcal). Le še maščobe vsebujejo več kalorij na gram. Če torej pazite na svojo postavo, pijte zmerno.

 

Jetra

Vaša jetra presnavljajo večino alkohola, ki ga popijete, preostali del alkohola pa zapusti vaše telo z dihanjem, izločanjem urina in znoja. Jetra lahko pri povprečni zdravi odrasli osebi razkrojijo približno eno enoto (10 g alkohola) na uro. Ob pretiranem pitju alkohola jetra ne morejo razgraditi vse količine alkohola in se ta začne nabirati v organizmu, kar lahko vodi do zastrupitve, alkoholne kome ali smrti.

 

Mehur

Ali ste opazili, da morate odvajati vodo pogosteje, ko pijete alkohol, kot pa ob pitju vode ali brezalkoholnih pijač? To je zato, ker alkohol deluje kot diuretik, ki ukazuje vašim ledvicam, da odstranijo čim več tekočine. Svetujemo vam, da ob uživanju alkoholnih pijač spijete tudi dovolj vode in tako ostanete primerno hidrirani.

 

Reproduktivni organi

Tako moški kot ženske, ki si želijo otroka, se morajo izogibati prekomernemu uživanju alkohola. Pri moških lahko alkohol vpliva na raven testosterona, kar vodi v izgubo libida in do slabše kakovosti, strukture in okretnosti spermijev. Alkohol namreč prepreči pravilno presnovo vitamina A v jetrih, ki je potreben za proizvodnjo spermijev. Pri ženskah pa lahko celo manjše količine alkohola vplivajo na menstrualni ciklus in s tem zmanjšajo možnost zanositve.

Dejstva o alkoholu

Ljudje pijejo alkoholne pijače že tisočletja in je pomemben del tradicije pri mnogih narodih. Kjub zelo dolgi zgodovini, pa še vedno obstaja veliko zmot o uživanju alkohola

Preberi več