Kdaj NE konzumirati alkohol?

Mladoletne osebe +

Mladoletnim osebam je uživanje alkohola prepovedano, saj je pitje alkohola za mladoletnike škodljivo.

Enaka količina alkohola bo imela na organizem otroka ali mladostnika mnogo večji učinek kot na odraslo osebo, saj so njihova telesa še v procesu rasti in razvoja. Prav to pa je razlog, da obstajajo zakoni, ki postavljajo starostno mejo za nakup alkohola v trgovinah in lokalih.

V Sloveniji je osebam, mlajšim od 18 let, prepovedana prodaja, strežba in posredovanje alkoholnih pijač, trgovec pa ni dolžan prodati ali postreči alkoholne pijače, dokler mu kupec ne omogoči vpogleda v veljavno osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.

Nosečnice in doječe matere +

V primeru uživanja alkohola med nosečnostjo alkohol iz krvi matere preide v posteljico in vstopi v otrokovo kri, kar lahko povzroči psihične in fizične težave pri otroku, kot je fetalni alkoholni sindrom, in lahko poveča tveganje za spontani splav pri nosečnici. Znanstvena skupnost meni, da je abstinenca najvarnejša izbira. Tudi kasneje alkohol v materinem krvnem obtoku prehaja v materino mleko, zato se je tudi med dojenjem nujno izogibati alkoholu. Traja približno dve uri, da se ena zaužita alkoholna pijača izloči iz materinega mleka.

Alkohol in vožnja +

Alkohol vstopa neposredno v krvni obtok, zato je njegov vpliv na reakcije zelo hitro opazen: refleksi se upočasnijo, vidno polje se zmanjša, poveča pa se težnja k podcenjevanju tveganja in nevarnosti. Zato obstajajo omejitve za vožnjo pod vplivom alkohola. Osnova za te omejitve je koncentracija alkohola v krvi (meri se v gramih etanola na liter krvi). V Sloveniji je na podlagi zakona o prometu dovoljena najvišja vrednost 0,5 promila, z izjemo pri posameznih kategorijah voznikov, pri katerih prisotnost alkohola v krvi sploh ni dovoljena.

V povprečju vsaka dodatna merica alkohola poveča količino alkohola v krvi za 0,02 do 0,03 g/l, tako da je dovoljena zakonska omejitev hitro dosežena. Končna koncentracija alkohola v krvi pa je odvisna tudi od let in spola osebe, od uživanja hrane in od mnogih drugih dejavnikov.

Če oseba med uživanjem alkohola nekaj pojé, bo hrana nekoliko upočasnila absorpcijo alkohola, ne bo pa pospešila njegove presnove. V praksi to pomeni, da prekomerno uživanje alkohola v večernih urah lahko povzroči, da imamo tudi zjutraj v krvi še vedno visok odstotek alkohola. Pomislite na to, preden sedete za volan!

Ljudje, ki jemljejo zdravila +

Pri jemanju katerega koli zdravila natančno preberite navodila za varno uživanje zdravila in se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, da preverite, ali je uživanje alkohola dovoljeno. Če ga jemljete v kombinaciji z nekaterimi zdravili, zlasti s tistimi, ki se pogosto predpisujejo za epilepsijo ali visok krvni tlak, lahko alkohol povzroči omotico in omotico. Mešanje alkohola z zdravili za revmo, artritis, bolečine, okužbe in depresijo lahko povzroči resne fizične in psihične težave. Alkohol lahko tudi poveča sedativni učinek benzodiazepinov in drugih zdravil, kar poveča tveganje padca. Zato je potrebna previdnost pri jemanju kakršnih koli zdravil in uživanju alkohola.

Ljudje pod stresom ali depresivni ljudje +

Ko je nekdo pod stresom ali depresijo, lahko začetni učinki alkohola izboljšajo njegovo razpoloženje in zdi se, da je to preprosta rešitev za spopadanje s stresom. Uporaba alkohola kot »zdravila« za spopadanje z depresijo pa nima dolgoročnih rezultatov, saj se simptomi depresije z razvojem zasvojenosti le stopnjujejo. Za pomoč v takih situacijah se je treba posvetovati z zdravniki, da oseba prejme potrebno pomoč in terapijo.

Dejstva o alkoholu

Ljudje pijejo alkoholne pijače že tisočletja in je pomemben del tradicije pri mnogih narodih. Kjub zelo dolgi zgodovini, pa še vedno obstaja veliko zmot o uživanju alkohola

Preberi več