Test

 

Možgani

Možganska skorja je zunanja raven možganov, na katero alkohol vpliva tako, da ste na začetku zgovorni in samozavestni, večje količine popitega alkohola pa lahko preprečijo jasno razmišljanje ali povzročijo depresijo. Prekomerno uživanje alkohola lahko spremeni kemične procese v možganih in poveča tveganje za pojav depresije in tesnobe, ima pa tudi dolgoročne posledice na spomin.

 

Vid

Alkohol širi krvne žile v očeh, oči pa so zato lahko videti rdeče oziroma »krvave«. Alkohol vpliva tudi na signale, ki jih vaše oči pošiljajo v možgane, pri tem pa vaš vid s povečanjem razdalje postaja vse bolj moten in zato težje ocenite hitrost premikanja. To je glavni razlog, zaradi katerega so vozniki ali pešci pod vplivom alkohola udeleženci mnogih prometnih nesreč.

 

Sluh

Nakon nekoliko pića, možete da ustanovite da vam je teže da čujete zvuke ili da odredite odakle dolaze, tako da ne možete da reagujete na odgovarajući način na ono što se dešava oko vas. I to je jedan od razloga što se događa toliko mnogo nesreća u kojima su učesnici pešaci koji su pili.

 

Srce

Zaužitje velikih količin alkohola v kratkem času lahko povzroči nepravilno bitje srca in zadihanost. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko uživanje majhnih količin alkohola pomaga pri zaščiti srca – vendar se ta pozitivni učinek hitro izniči, če pijete preveč.

 

Želodec in črevesje

Alkohol se absorbira iz želodca v krvni obtok, velika količina pijače pa lahko povzroči slabost, krče, pojav trebušnih bolečin in diarejo.

Poleg tega alkohol vsebuje veliko kalorij (kcal). Le še maščobe vsebujejo več kalorij na gram. Če torej pazite na svojo postavo, pijte zmerno.

 

Jetra

Vaša jetra presnavljajo večino alkohola, ki ga popijete, preostali del alkohola pa zapusti vaše telo z dihanjem, izločanjem urina in znoja. Jetra lahko pri povprečni zdravi odrasli osebi razkrojijo približno eno enoto (10 g alkohola) na uro. Ob pretiranem pitju alkohola jetra ne morejo razgraditi vse količine alkohola in se ta začne nabirati v organizmu, kar lahko vodi do zastrupitve, alkoholne kome ali smrti.

 

Mehur

Ali ste opazili, da morate odvajati vodo pogosteje, ko pijete alkohol, kot pa ob pitju vode ali brezalkoholnih pijač? To je zato, ker alkohol deluje kot diuretik, ki ukazuje vašim ledvicam, da odstranijo čim več tekočine. Svetujemo vam, da ob uživanju alkoholnih pijač spijete tudi dovolj vode in tako ostanete primerno hidrirani.

 

Reproduktivni organi

Tako moški kot ženske, ki si želijo otroka, se morajo izogibati prekomernemu uživanju alkohola. Pri moških lahko alkohol vpliva na raven testosterona, kar vodi v izgubo libida in do slabše kakovosti, strukture in okretnosti spermijev. Alkohol namreč prepreči pravilno presnovo vitamina A v jetrih, ki je potreben za proizvodnjo spermijev. Pri ženskah pa lahko celo manjše količine alkohola vplivajo na menstrualni ciklus in s tem zmanjšajo možnost zanositve.