Nasveti za odgovorno konzumiranje alkohola

Tu boste našli nekaj najpomembnejših nasvetov, kako uživati v pijači brez izgube samonadzora.

ZAVEDAJTE SE, KOLIKO STE POPILI

Najboljši način samonadzora je v nadzoru popite količine. Preračunavanje količin alkohola in primerjanje pijač je lažje, če veste, kolikšna je vsebnost alkohola v količini postrežene pijače. Izogibajte se neprestanemu dolivanju pijače v kozarec, saj na ta način ne morete spremljati, koliko polnih kozarcev ste popili.

01

PIJTE VEČ VODE ALI BREZALKOHOLNIH PIJAČ

Alkohol deluje kot diuretik – ustvarja potrebo, da odvajate vodo pogosteje kot pri uživanju drugih tekočin. Dehidracija je najpogostejši razlog za mačka, še posebej pa za tope bolečine v glavi. Najboljši način, da ostanete hidrirani, je pitje zadostnih količin vode – kar vam tudi pomaga, da upočasnite pitje alkohola in najdete pravo mero.

02

NEKAJ PRIGRIZNITE

Ko pijete na prazen želodec ali ko ste žejni, pijete hitreje, kot bi si želeli. Če ste jedli neposredno pred ali v času uživanja alkohola, se bo prehod alkohola iz vašega želodca v krvni obtok nekoliko upočasnil. Alkohol v krvnem obtoku namreč vpliva, da čutite učinke opitosti, tako da lahko učinke alkohola bolje nadzorujete oziroma upočasnite z uživanjem hrane.

03

RAZMISLITE, KAKO SE BOSTE VRNILI DOMOV

Alkohol in vožnja nikoli ne gresta skupaj, zato morate že pred odhodom na zabavo načrtovati, kako se boste vrnili domov. To lahko rešite tako, da si vnaprej pripravite telefonske številke taksi služb, si zapomnite vozni red javnega prevoza ali pa se z voznikom, ki ne pije, dogovorite za prevoz domov.

04

BODITE DOBER GOSTITELJ

Imejte pri roki tudi prigrizke, vodo in brezalkoholne pijače, da bodo vaši gostje lažje nadzorovali svoje pitje. Če je le možno, poskrbite tudi za varen odhod domov – pripravite si telefonske številke taksi služb, vozni red javnega prevoza ali organizirajte skupno vrnitev domov. Le na tak način boste prepričani, da se nihče pod vplivom alkohola ne bo usedel za volan. Ne pozabite niti tistih, ki bodo vozili, in zanje pripravite zanimive brezalkoholne pijače!

05

BODITE DOBER PRIJATELJ, PAZITE NASE IN DRUGE

Star pregovor »Bodite do drugih taki, kot bi želeli, da so oni do vas« velja tudi tu. Pazite na svoje prijatelje in bodite za zgled. Ob alkoholu pijte tudi vodo in predlagajte prigrizke. Prepričajte se, da se bodo vsi varno vrnili domov. Ob tem seveda velja, da tisti, ki pije, ne vozi. Poskrite za prijatelja, ki bo vozil in zanj pripravite zanimivo brezalkoholno pijačo!

V zadnjih letih se povečuje nevarnost podtikanje droge v pijačo, ki pa ni vezana samo na alkoholne pijače. Predvsem, če ste v gostinskem lokalu pazite da se pijača ne pušča na točilnem pultu, mizi nenadzorovana. Pojavlja se podtikanje  droge GHB Gama-hidroksi butirat v pijačo, ki se uporablja tudi kot droga za posilstva. Izkušnje kažejo, da so GHB primešali v pijačo oškodovan-k/cev, ko so pijačo začasno pustili na točilnem pultu ali na mizi. Ko so se vrnili so popili pijačo skupaj z GHB-jem. Nato se niso več zavedali ničesar, kaj se z njimi dogajalo. Torej nekdo iz družbe naj vedno pazi na pijačo.

06

Uživanje alkohola in pandemija

Zaradi dolgotranje Covid-19 pandemije in povečanega stresa, nekateri ljudje prepogosto posegajo po alkoholu. Sčasoma lahko pretirano uživanje alkohola oslabi naš imunski sistem. Prav to nam kaže, da so ljudje, ki imajo težave s pitjem alkohola, lahko rizična skupina za obolenje za COVID-19, simptomi pa se lahko poslabšajo pri bolnikih, če zbolijo.

V pandemiji COVID-19 je potrebno in pomembno biti obveščen tudi o drugih zdravstvenih tveganjih, da bi se čim bolje spopadli s situacijo. Na družbenih omrežjih in drugih komunikacijskih kanalih lahko pogosto zasledimo različne in napačne informacije o alkoholu in COVID-19, ki temeljijo na napačnih prepričanjih, da lahko alkohol ščiti pred okužbo. To ni res.

In na koncu ne pozabite: v nobenem primeru ne pijte alkoholnih pijač kot sredstvo za preprečevanje ali zdravljenje okužbe s covidom-19. Vir: Svetovna zdravstvena organizacija

Ali sam konzumiraš odgovorno?

Reši RDQ in ugotovi! Čaka te nagrada - značka, ki jo prejmeš na svoj domači naslov.

Reši kviz